120811-pruimen.jpg

 

 Zonder gif rukt de rat in rap tempo op | Trouw

23 mei 2020

De laatste tijd krijgt het bestuur meldingen van verschillende tuinleden dat er meer en meer overlast is van ratten op ons complex. Dit is geen nieuw probleem. Ook vorig jaar waren er al diverse tuinleden die regelmatig ratten op hun tuin zagen lopen.

Nu staat Rotterdam bekend om zijn ratten. Door de aanwezige waterpartijen en oude riolen is het leefklimaat voor de rat in Rotterdam ideaal.  Maar ratten zijn, behalve knaagdieren ook plaagdieren. Zij kunnen schade veroorzaken door hun knaaggedrag aan kabels en isolatiemateriaal. Ook kunnen zij dragers zijn van bijvoorbeeld de ziekte van Weil of paratyfus. We zijn ze dan ook liever kwijt dan rijk.

Op de website van de gemeente Rotterdam (www.rotterdam.nl) staat een goed overzicht wat het stadsbeleid is ten aanzien van rattenoverlast. Ook staan er tips en adviezen wat je zelf tegen ratten kunt doen.

  • Laat geen voedsel in en om uw tuinhuis slingeren
  • Strooi geen brood voor de vogels, daar komen ook ratten op af
  • Gooi geen eten of etensresten op paden, straat of in uw tuin
  • Zet geen afval los naast de (huisvuil-)containers
  • Meld rattenoverlast bij de gemeente (zie hieronder)

Melding van rattenoverlast aan de gemeente kan als volgt:

Bel bij ratten in huis of tuin het algemene telefoonnummer van de gemeente Rotterdam 14010 (lokaal tarief).
Ratten op straat kunt u ook melden via de website rotterdam.nl/plaagdierbeheersing of via Buiten-Beter-app. Na elke melding wordt onderzoek gedaan.

Voor particulieren is het verboden om rattengif te gebruiken.

Het bestuur heeft melding van de rattenoverlast gedaan aan onze beheerder (SViN). Het advies aan de tuinleden die ratten signaleren: maak ook zelf melding bij de gemeente !

 

Het bestuur