DSC00510.jpg

Zowel de Japanse duizendknoop als de Eikenprocessierups zijn in Rotterdam gesignaleerd. Wij gaan hier op beide problemen nader in.

 

Eikenprocessierups


De Eikenprocessierups is te vinden in eiken. Bij aanraking met de haartjes van de rups kunnen verschillende vervelende klachten ontstaan. Op de website van de gemeente Rotterdam kunt u meer lezen over deze rups, de klachten die kunnen ontstaan en wat de gemeente eraan doet. 

Inmiddels zijn wij als SVIN door verenigingen attent gemaakt op de aanwezigheid van de Eikenprocessierups op de volkstuinen en hebben wij deze zelf op enkele andere volkstuinen ook aangetroffen. Naar aanleiding daarvan hebben wij actie ondernomen en laten wij de Eikenprocessierups op onze tuinenparken bestrijden.

Vermoed u dat de rups ook op uw tuinenpark aanwezig is ? laat ons dat dan zo spoedig mogelijk weten.

 

De Japanse duizendknoop

 
Bron: Gemeente Rotterdam en SVIN
 
In Nederland komen we hem steeds vaker tegen: de Japanse duizendknoop. Het is een zogenaamde invasieve exoot: een plant die hier van nature niet voorkomt, maar inmiddels ‘gevestigd’ is.
 
De gemeente Rotterdam wil verspreiding van deze dominante plant tegen gaan en volgt de ontwikkeling van deze plant op de voet. Ook de Stichting Volkstuinen in Nederland (SVIN) staat achter dit beleid en volgt deze wijze van bestrijding ook.

De exoot kan door zijn dominantie andere planten verdringen en kan op termijn risico’s met zich meebrengen op schade aan bijvoorbeeld wegen en gebouwen. Dit probleem speelt in het hele land en ook internationaal.
 

Duizendknoop op eigen terrein

Als u op uw eigen terrein een Japanse duizendknoop meent te herkennen, dan kunt u de stengels handmatig uittrekken of de plant met wortel en tak uitgraven. Probeer alle wortelresten te verwijderen, omdat uit een klein stukje wortel een nieuwe plant kan groeien.
Uittrekken of uitgraven is effectief, maar dat moet wel een aantal jaar gedaan worden voordat de duizendknoophaard definitief is uitgeroeid.

  • Knip de plant af of trek hem, liefst met wortel en al, uit de grond
  • Verzamel zorgvuldig al het snoeisel en voorkom dat er stukjes van de plant of wortel achterblijven
  • Doe alles in een stevige vuilniszak en bind deze goed dicht
  • Gooi de vuilniszak bij het gewone huisvuil. Dus vooral niet op een composthoop of in de groene bak!
  • Het afval van de plant wordt zo verbrand, samen met het andere afval
  • Vergeet niet uw tuingereedschap goed schoon te maken
  • herhaal het uittrekken van de plant regelmatig. Zo raakt de plant uitgeput en ontwikkelt geen nieuwe groeikracht meer.

 

Duizendknoop in beeld

Tot nu toe is de duizendknoop op een paar honderd plekken in de stad gesignaleerd.
Een effectieve manier om de Japanse duizendknoop te bestrijden in de openbare ruimte is er helaas nog niet. Rotterdam heeft zich aangesloten bij de resultaten van landelijk onderzoek naar effectieve bestrijdingsmethodes en doet kleinschalige proeven met verschillende bestrijdingsmethodes. Die zijn er vooral op gericht zijn om verdere verspreiding te voorkomen.  
 
Verder doen ze kleinschalige proeven met verschillende bestrijdingsmethodes, die er vooralsnog op gericht zijn om verdere verspreiding te voorkomen en te onderzoeken welke aanpak in de stad in de praktijk het beste werkt.
 
De SVIN voert ook inventarisaties uit op uw complex. De medewerkers brengen ook tijdens deze inventarisaties de Japanse duizendknoop in beeld en zetten deze op kaart en maken hier foto’s van. Dit om goed in beeld te krijgen van de omvang op de complexen en dat verdere verspreiding wordt tegengegaan.

 

Meer informatie over de duizendknoop en tips over de bestrijding vindt u op de website Bestrijding Duizendknoop.
 
Op de (semi) openbare ruimte heeft de SVIN de taak om de Japanse Duizendknoop te bestrijden/beheersen. Wij hanteren dan ook de richtlijnen van de gemeente Rotterdam.
 

Lokaties:

Zie de website Bureau Stadsnatuur voor de locaties waar de plant is gesignaleerd.